Istoricul şi viaţa bibliotecii

La începutul secolului al XX-lea învăţătorul Gavril Coatu înfiinţează în Cerna o casă de cetire. Prima bibliotecă din sat a fost cea şcolară înfiinţată în anul 1924 şi apoi cea a bisericii înfiinţată în anul 1932. Biblioteca publică s-a înfiinţat la jumătatea anilor 50 ai secolului XX, cînd s-a ridicat clădirea Căminului cultural.
Din anul 1955 se poate vorbi la Cerna de o bibliotecă publică, în adevăratul sens al cuvântului. De-a lungul anilor biblioteca publică a avut locaţii diferite dar activitate permanentă, până în anul 1978, când activitatea a fost redusă la două ore, trei zile pe săptămână. Au lucrat la biblioteca publică din Cerna de-a lungul anilor  : Psima Gica, Eftimescu Elena, Sava Gherghina, Chinda Petra, Mănescu Carmen, Cristea Donca, Anton Elisabeta şi din anul 1985 Petrică Dumitra. Fondul bibliotecii era: în 1962 -----1533 volume
                                                                                                 în  1985 -----8441 volume
Inaugurarea noului nume al bibliotecii. Au participat poetul Dumitru Cerna , prof . Neculai Musat viceprimar, ing Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, scriitorii clujeni Marcel Muresanu si Ion Cristofor.
Anual biblioteca premiaza utilizatorii fideli.




                                               După 1990 biblioteca şi-a recăpătat statutul de instituţie de cultură .Fondul de documente a crescut de la an la an, în prezent depăşind 12000. Pe lângă achiziţiile de la buget, biblioteca s-a îmbogăţit cu donaţii de la diverse instituţii dar şi de la persoane particulare.Cea mai mare donaţie a făcut-o bibliotecii scriitorul Dumitru Cerna unele dintre documente fiind foarte valoroase prin anul apariţiei ,  prin tirajul redus sau prin autograf. De asemenea tot mai multa lume deschide uşa bibliotecii pentru a se implica în vreuna dintre acţiunile organizate.
Animaţia în bibliotecă este reprezentată de    Vitrina cu noutăţi,   Cărţile copilăriei,   Viaţa bibliotecii, 
Poeţii Cernei,     Veniţi de luaţi poezie - raft cu volumele donate de poetul Dumitru Cerna.
În 1994   se începe realizarea  Fondului documentar local  îmbogăţit   peste ani. Acesta cuprinde cărţi şi periodice, articole, lucrări de licenţă sau de doctorat despre Cerna şi cerneni, albume biobibliografice ale reprezentanţilor comunităţii cernene.
1996  Ia fiinţă Clubul micilor cititori
Personajele lui Caragiale  la o intalnire a Clubului micilor cititori la ... Five o` clok

1997  În cadrul unui program de cultivare a tradiţiilor locale îşi începe activitatea  Altona - formaţie artistică de folclor meglenoromân şi nord-dobrogean. 
2009. Altona la Jimbolia la intalnirea anuala a aromanilor si meglenoromanilor de pretutindeni

2005  Biblioteca inaugurează noul nume: Biblioteca Dumitru Cerna  
2007   Înfiinţarea clubului ecologic Jeica (în colaborare cu şcoala)
Dintre activităţile mai importante organizate de-a lungul anilor amintim:
          - 1991 Împlinirea a 110 ani de la naşterea poetului Panait Cerna .Cu acest prilej ne-a vizitat biblioteca criticul literar Valeriu Râpeanu.
          - 2000 Întâlnire cu scriitoarea brăileană Violeta Craiu
          - 2000 Spectacol omagial dedicat poetului Mihai Eminescu la 150 de ani de la naştere
          - 2001 Lansare de carte: Meglenoromânii din Cerna (ieri şi azi) cu participarea poetului Dumitru Cerna, cel care s-a îngrijit sub toate aspectele de editarea acestui volum. 
          - 2001 Împlinirea a 120 de ani de la naşterea poetului Panait Cerna , cu participarea multor personalităţi culturale tulcene şi constănţene şi a poetului Dumitru Cerna.
          - 2004 Comemorarea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. (în colaborare cu biserica din localitate)
          - 2006 Lansare de carte Ion Staicu volumele Tronul şi parada şi Trecând prin veacul oarecare. Volumele apărute postum au fost îngrijite de prof. Mihai Marinache.
          - 2008 Prezentare de carte Panait Cerna - omul şi opera cu participarea autorulzui bulgar Jeco Popov
          - 2010 Aniversarea a 55 de ani de la înfiinţarea bibliotecii publice în Cerna .Cu acest prilej a avut loc lansarea mai multor volume: - Cerna - pagini de monografie locală  autoare Dumitra Petrică
                                           - Panait Cerna , scepticul luminos şi Poeţii , autor Dumitru Cerna
                                           - Timpul căderii autor Ion Staicu
cu participarea autorilor şi editorilor .

          -2010 Biblionet , lumea în biblioteca mea 
Printre colaboratorii bibliotecii se numără: Şcoala cu clasele I-VIII Cerna,  Biblioteca Judeţeană Tulcea, Muzeul de etnografie Tulcea,  Parcul Naţional Munţii Măcinului.,   Asociaţia turistică Munţii Măcinului , Asociaţia scriitorilor tulceni,  Asociaţia Daima a aromânilor din Tulcea.
         Contactul cu cartea, calitatea serviciilor oferite de bibliotecă, ambianţa creată, accesul liber la informaţie în format clasic sau modern, crează o imagine favorabilă acestei instituţii .Biblioteca nu este un depozit de carte, este o instituţie pusă în slujba utilizatorilor săi.
Prin menirea sa, biblioteca ne oferă informaţia de care avem nevoie sau momentul de desfătare literară.  .

          -