joi, 3 mai 2012

Întâlnirea cu membrii Fundației Dance School Forom din Rotterdam, Olanda

   Ziua de 29 aprilie a fost una destul de bogată în activități pentru Biblioteca noastră. După ce prima parte a zilei Formația Altona a participat la Festivalul județean pentru copii de la Tulcea, după-amiaza, am avut o întălnire plăcută cu artisti coregrafi ai Dance School Forom din Olanda.
   După vizita la Casa memorială Panait Cerna, oaspeții au vizitat Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din localitate. Preotul  paroh Vasile Dorin i-a întâmpinat cu bucuria gazdei , specific românească. Le-a prezentat în câteva cuvinte istoricul acestui lăcas de cult ortodox și , după ce corul bisericii a făcut să răsune imprejurimile de Hristos a inviat din morți Cu viața pre moarte călcând , toți au fost invitați în altarul de vară amenmajat în curtea bisericii, unde preotul i-a poftit să ciocnească ouă roșii, să guste cozonac preparat în casă și să se răcorească cu un pahar de vin chiar din via părintelui Dorin.

   După toate acestea ne-am îndreptat spre Clubul Tineretului,  unde oaspeții au fost întâmpinați tradițional cu pâine și sare de către membrii formației Altona din Cerna și membrii grupului vocal folcloric din Turcoaia .





    După primirea tradițională, oaspeților le-a fost adresat un oficial Bun venit din partea domnului primar al comunei, profesor Neculae Mușat.
        

 Apoi a urmat un spectacol susținut de către artiștii de la Altona care au prezentat dansuri megleno române 



și
o suită de dansuri nord-dobrogene, jucate așa, ca la hora satului. 









           Au alternat frumoasele cântece ale fetelor din Turcoaia 
 unele cu nume cunoscute precum Georgiana Pandele sau Laura Mocăniță, cu zicerile din fluier ale lui nea Iordan sau ale instrumentiștilor de pe malul Dunării. 












 




De asemenea vocea Tatianei Șoacăte , solista Altonei, a impresionat auditoriul. 






Așezati la mese oaspeții au urmărit cu plăcere programul prezentat de artiștii locali și s-au înfruptat din gustoasele plăcinte pregătite de către mamele copiilor artiști .

După spectacol s-au prins în joc și oaspeții alături de artiștii noștri . Veselia i-a cuprins  în cele din urmă pe toți.




De fapt  scopul acestei întâlniri a fost acela ca oaspeții să învețe ritmurile noastre tradiționale și s-au dovedit elevi sârguincioși pentru că prindeau de fiecare dată ritmul foarte repede. .
A fost un schimb cultural frumos, o întâlnire plăcută cu oameni din țări diferite ce vorbeau o singură limbă  - aceea a dansului.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu